Cold War nuclear bunker converted into green data centre

A nuclear bunker in Stockholm has been transformed into a data storage centre which boasts a range of green credentials.

The Pionen White Mountains bunker is 30m beneath the ground and Sweden's northern climate means that it can be cooled naturally for up to ten months of the year, leading to siginificant cuts in costs and CO2 emissions.

Data centres account for around a quarter of the world's emissions from the IT and communications sector.

The environmental benefits coupled with low electricity prices, stable political situation and no history of disruptive natural disasters have seen Sweden become a sought after location for data centres, with several international ICT companies choosing Stockholm as the base for their servers.

The video below explains why a nuclear bunker is the environmentally sensitive answer to house a power-hungry data centre.

Sam Bond


| heating & cooling


Click a keyword to see more stories on that topic, view related news, or find more related items.


You need to be logged in to make a comment. Don't have an account? Set one up right now in seconds!

© Faversham House Group Ltd 2009. edie news articles may be copied or forwarded for individual use only. No other reproduction or distribution is permitted without prior written consent.